Poziom mleczanu - badania z zakresu medycyny sportowej.

Badania Knappitsch & mgr. Schmölzer, Mayer 2004 – poziom mleczanu  

Dyskutuje się również nad mleczanem, który może prowadzić do kwasicy mleczanowej na skutek zwiększonego stresu organizmu        Meyer i in 2004]. Stężenie mleczanu powinno być utrzymywane na niskim poziomie, ponieważ kwasica mleczanowa (zakwaszenie) może mieć bardzo szkodliwy wpływ na funkcje organizmu. Oznaczanie poziomu mleczanów jest często wykorzystywane do oceny stanu wytrenowania i stanu zdrowia sportowców. dr. Na podstawie poniższych badań Knappitsch i Mag. Schmölzer wykazali, mierząc poziom mleczanu we krwi, że zawartość mleczanu we krwi sportowców można utrzymać na niskim poziomie poprzez podawanie zeolitu klinoptylolitu (zeolitu PMA). [2004 Wpływ Panaceo Sport na poziom mleczanu podczas wysiłku fizycznego u ludzi przy użyciu randomizowanego, kontrolowanego placebo, podwójnie ślepego badania].

Podawali 3 x 3 kapsułki dziennie podczas posiłków lub 12 kapsułek przed testami wydolnościowymi mężczyznom i kobietom, którzy przez długi czas i przez 2 tygodnie uprawiali sport wyczynowy. Test mleczanowy przeprowadzono na bieżni po 7 i 14 dniach. Stosując zeolit klinoptylolitowy, można było utrzymać niskie stężenie mleczanu we krwi. Stwierdzono, że obniżenie poziomu mleczanu poniżej 2 mmol/l skutkowało średnim wzrostem wydajności o 14%, poniżej 3 mmol/l o 10,2% i poniżej 4 mmol/9,4%.

Prof. Bachl (Uniwersytet Wiedeński, członek Komisji Medycznej MKOl, EOC i ÖOC) ocenił to randomizowane, kontrolowane placebo, podwójnie ślepe badanie w następujący sposób:

„Podsumowując, można stwierdzić, że uzyskane wyniki wskazują, że badane substancje aktywne są w stanie pozytywnie wpłynąć na parametry wydolności wytrzymałościowej czy też znacząco zmniejszyć stres wewnętrzny przy danej intensywności ćwiczeń.”p