Krzem i jego prozdrowotne funkcje

W 1972 roku udało jej się naukowo udowodnić, że pierwiastek śladowy krzem (Si) lub krzemionka jest niezbędny dla ludzi, roślin i zwierząt. 

Spełnia ważne zadania w organizmie i jest uważana za niezbędną do tworzenia struktury i funkcji metabolicznych. U ludzi i zwierząt krzem bierze udział w tworzeniu kolagenu i elastyny ​​w tkance łącznej.

Krzem koliodalny i jego funkcje

Odkryła również, że krzem działa jako „nośnik” umożliwiający wbudowanie wapnia do kości (funkcja nośnika). Ponieważ organizm nie jest w stanie sam wytworzyć krzemu, musi on zostać wchłonięty z zewnątrz. Źródłami o dużej zawartości krzemu są skrzypy, a zatem niektóre produkty zbożowe. Naturalny i biodostępny krzem jest w postaci krzemionki (PremiumZeolit klinoptylolit) lub żelu krzemionkowego.


Edith Muriel Carlisle (1987 a 1997) była amerykańskim naukowcem żywności i odżywiania. Prof. Carlisle przez długi czas pracowała jako profesor wizytujący na Uniwersytecie Kalifornijskim w Los Angeles.